fallback

Германският износ към Русия се сви до близо 20-годишно дъно

Икономическите перспективи за най-голямата европейска икономика се влошават на фона на високата инфлация и недостига на суровини

12:19 | 04.05.22 г. 5

Износът на Германия към Русия се понижи до най-ниското си ниво от близо две десетилетия, като последиците от инвазията на Москва в Украйна също допринасят за спада в търговията между двете страни, пише Bloomberg.

Продажбите към Русия са се свили с 63% до около 860 млн. евро през март "заради наложените санкции" след инвазията, посочват от Федералната статистическа служба (Destatis).

Цялостният износ е намалял с 3,3% на месечна база.

Правителства и компании прекъсват взаимоотношенията си с Русия заради инвазията в Украйна. По-рано през деня Европейската комисия (ЕК) предложи забрана за внос на руския петрол. За да се даде време на страните членки на Европейския съюз (ЕС) да се приспособят, се предвижда да има преходни периоди.

Междувременно икономическите перспективи пред Германия се влошиха, тъй като ключовият производствен сектор на страната страда от недостиг на суровини и рекордна инфлация, подсилени от войната.

"В бъдеще - въпреки запълнените книги с поръчки - краткосрочните перспективи за германския износ не изглеждат много обнадеждаващи", каза Карстен Бржески от ING, посочвайки като причина пандемията и затварянията в Китай, които допълнително усложняват проблемите със снабдителните вериги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:05 | 14.09.22 г.
fallback